Бел слез

50 G

Претставува сушен корен од бел слез кој поволно дејствува при воспалитени промени на органите за дишење, ја ублажува сувата и иритирачка кашлица, ја омекнува мукозата на трахејата и бронхиите, и поволно влијае на нивното оздравување. Коренот од бел слез содржи слузи кои всушност се главни активни компоненти, но и други компоненти кои имаат противвоспалително дејство. Чајот се приготвува со млака вода и се препорачува да се пие секогаш свежо приготвен, неколку пати во текот на денот.