Чај од глуварче

20 x 2,3 g

Коренот од глуварче содржи голем број на важни компоненти коишто придонесуваат за одржување на нормална функција на дигестивниот систем. Стимулираjќи го варењето на храната, придонесува и за одржување на апетитот. Исто така коренот придонесува и за нормална функција на желудникот и црниот дроб. Одредени компоненти, присутни во коренот, помагаат во одржувањето на функцијата на уринарниот тракт преку одржување на нормален уринарен проток. Билката може да ги заштити клетките и ткивата од оксидативно уништување.

Една филтер-кесичка се прелива со 150 ml зовриена вода. Се остава да отстои 10 минути во покриен сад. Свежо приготвениот чај се пие два до три пати на ден. Не се препорачува употреба на чајот кај деца под 12-годишна возраст, при бременост и при лактација. Се препорачува консултација со доктор при употреба на чајот кај пациенти што што земаат лекови.