Чили

40g

Чили е мала лута пиперка која се одгледува во Централна и јужна Америка,Индија и на далечниот Исток.

Чили зачинот се користи во кулинарството. Најмногу е позната како состојка во Индиски ,Мексички и Кореански јадења. Чили се додава во јадења со месо,јајца,риба,тестенини најмногу одговара со грав,риба,лук, ѓумбир и др.

Да се чува на суво и на ладно место.