Кандирана папаја

Кандираната папја има висока енергетска вредност од околу 340 kcal за 100 g. Свежата папаја има висока содржина на витамините А и C.

Витаминот А е значаен за растењето, за правилната функција на очите, за кожата и за слузницата, за забите и за коските.

Витаминот C го регулира транспортот и складирањето на железото, има важна улога во зајакнување на имунитетот, ги зацврстува крвните садови, значаен е за непцата, забите и за коските.