Климакс микс

Чајна мешавина која помага за подобрување на состојбата во климактериум

Чајната мешавина која во својот состав содржи лист од маточина, корен од глуварче, сладок корен, пасифлора, лист од коприва, ленено семе, лист од нане, калуѓерски бибер, лист од гинко и цимицифуга помага за подобрување на состојбата во климактериум. Комбинацијата од цимицфуга и калуѓерски бибер помага во намалување на појавата на честите бранови на жештина и на ноќното потење. Останатите билки од мешавината помагаат во регулацијата на хормоналниот статус, го подобруваат метаболизмот и помагаат за подобар сон.

Препорачана дневна доза

Свежо подготвениот чај се пие 3 пати на ден, половина час пред секој оброк, незасладен. Доколку не е поинаку препишано, се препорачува долготрајно користење на чајот.

Свежо подготвениот чај се пие два пати на ден. Се препорачува употреба на чајот најдолго еден месец, при што треба да следува пауза од две недели. Циклусот може да се повторува. Да не се надминува препорачаната дневна доза. Не се препорачува негова употреба кај деца под 18-годишна возраст, при бременост и при лактација.