Кандирана брусница

Кандираната брусница има висока енергетска вредност од околу 340 kcal за 100 g. Свежата брусница претставува извор на витамин C и на манган, а во нејзиниот состав се наоѓаат и важни полифеноли - антиоксиданси. Во составот на кандираната брусница има и одреден процент сок од бозел.

Полифенолите се познати помагачи и стимулатори на имуниот систем, а самата брусница има диуретичен ефект.

Бозелот, исто така, е богат извор на полифеноли, а содржи и значителна количина етерично масло кое има локално противвоспалително дејство.