Кандиран ананас

Кандираниот ананас има висока енергетска вредност од околу 340 kcal за 100 g и има висока содржина на манган. Свежиот ананас има и значителна содржина на витамин C.

Манганот е важна компоненета во метаболозмот на јаглехирдатите, мастите и на протеините, но делува и како елемент кој ја помага функцијата на мозокот и на нервите.

Витаминот C го регулира транспортот и складирањето на железото, има важна улога во зајакнување на имунитетот, ги зацврстува крвните садови, значаен е за непцата, забите и за коските.