Чај од бел трн

20 x 2 g

Главна активна компонента на белиот трн е силимарин, којшто заедно со силибин и останатите компоненти од овој дел на билката придонесуваат за голем број на здравствени придобивки на човековиот организам, пред се на црниот дроб. Оваа билка е корисна за одржувањето на физиолошко прочистувачките функции. Придонесува за заштита и прочистување на црниот дроб, помага во одржување на неговата нормална функција и го стимулира варењето на храната.

Една филтер-кесичка се прелива со 150 ml зовриена вода. Се остава да отстои 10 минути во покриен сад. Свежо приготвениот чај се пие два до три пати на ден. Не се препорачува употреба на чајот кај деца под 18-годишна возраст, при бременост и при лактација. Се препорачува консултација со доктор при употреба на чајот кај пациенти што што земаат лекови.