СОДА БИКАРБОНА

1 kg, 500 g

Хемиското име за сода бикарбона е натриум хидроген карбонат и таа е дел од секое домаќинство заради разновидната примена во домот. Влегува во состав на прашокот за печиво и освен за нејзиното дејство како средство што го помага варењето на храната (за ваквото дејство постојат и научни податоци но, не се препорачува без претходна консултација со лекар ), мошне е позната и при отстранувањето на непријатната миризба, отстранувањето на дамките и за омекнување на водата. Постојат традиционални рецепти за приготвување слатки каде што се користи сода бикарбона, а може да се користи и за ублажување на болката од отоци при убоди од инсекти или друг вид отоци.